Boek nu Boek nu Onderhoud BMX - Samcity - Alle tips voor het onderhoud van je BMX

Onderhoud BMX

onderhoud bmx

Wil je maximaal plezier van je BMX hebben? Dan is het verstandig je BMX regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Afhankelijk van hoe en hoe vaak je de BMX gebruikt, is het advies dit twee á drie keer per jaar te doen. In deze blog geven we verschillende tips over het onderhoud van je BMX. Wil je het onderhoud van je BMX liever uitbesteden? Je kunt altijd in onze shop je BMX laten checken. Alle in de shop aangeschafte producten voor je BMX worden gratis gemonteerd.

ketting bmx

Om het ergste vuil te verwijderen, maak je de ketting schoon met een kettingreiniger of ontvetter.
Daarna verwijder je de overige vuilresten met een droge doek. Nu de ketting schoon is, kan deze gesmeerd worden met een Teflon, kettingvet of een dunne kettingolie. Het is het meest praktisch dit te doen, terwijl de ketting rond draait. Zorg ervoor dat het smeermiddel zich goed verspreid over de ketting. Neem vervolgens de ketting af met een droge doek om het overtollige smeermiddel te verwijderen.

reinigen BMX

Ook het crankstel, de cassette en de voor- en achter derailleur kunnen gereinigd worden. Het crankstel en de derailleurs kunnen het best worden schoongemaakt met ontvetter. De cassette kun je handig schoonmaken met een oude afwasborstel. Daarmee kom je goed tussen de tandwielen. Hierna neem je de ketting en de overige onderdelen af met een droge doek. Zo verwijder je  de resten kettingreiniger of  ontvetter.

remmen bmx 

De V-brake is een rem die gebruik maakt van remblokken. Deze remblokken remmen op de velg. De V-brake heeft een langere remarm dan een klassieke velgrem. Daardoor zorgt deze voor een goede remkracht. Moet je de hendels te ver inknijpen, omdat de remkracht afneemt? Je kunt de hendels afstellen, door de stelschroef op de remhevel iets uit te draaien. Door de groeven op de remblokken wordt vocht en vuil afgevoerd. Hierdoor kun je optimaal remmen. Als deze groeven versleten zijn, is het tijd de remmen te vervangen. Blijf je te lang doorrijden met versleten remblokken, kan dit blijvende beschadigingen en krassen in de velg veroorzaken. Om een goede remkracht te behouden, is het van belang dat de remblokken in de juiste hoek gemonteerd worden.

remnaaf BMX

De remnaaf heeft geen specifiek onderhoud nodig. Mochten zich hier problemen voordoen, kun je het beste voor advies de shop bezoeken.

handvatten BMX

Het is goed regelmatig te controleren of de handvatten (grips) nog goed vast zitten. Let ook goed op of de bar-ends niet kapot zijn. Bar-ends zitten aan het uiteinde van het stuur. Als de bar-ends ontbreken of kapot zijn, is het aan te raden nieuwe bar-ends te kopen. Ditzelfde geldt voor handvatten, die versleten zijn. Het is belangrijk tijdens het rijden optimaal grip te houden.

banden BMX

Tijdens het onderhoud aan je BMX mag de controle van je banden niet ontbreken. Controleer regelmatig de spanning van je banden. Een goede bandenspanning voorkomt vroegtijdige slijtage en scheuren in de banden. Om deuken in je velg tijdens het stunten te voorkomen, is het is goed de banden op hoge spanning te houden. Controleer ook of de banden voldoende profiel hebben. Neemt het profiel af, raden wij aan nieuwe banden aan te schaffen.

frame bmx

De BMX kan het beste worden schoongemaakt met warm water en een zachte zeep, zoals afwasmiddel of groene zeep. Borstelt eerst het ergste vuil en modder van de BMX af. Daarna was je de BMX met een doek of zachte borstel. Vergeet ook de velgen en spaken niet goed af te nemen. Neem de BMX tenslotte af met een droge doek. Als de BMX helemaal schoon en droog is, is het goed de bouten en moeren in te smeren of spuiten met vaseline.

 

Cookie Verklaring Privacy Verklaring Studio Tempel